ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

Ανακαλύψτε την Ομορφιά της

ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Εξωκλήσια και Καμπαναριά
Πάνω από χίλια ιδιωτικά εξωκλήσια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί, εκφράζοντας ένα συνδυασμό τέχνης και θρησκευτικής πίστης. Η Τήνος συνιστά ένα μοναδικό τόπο εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, οπού η ευαισθησία της λαϊκής ψυχής έφθασε το αποκορύφωμα της χρησιμοποιώντας Ανατολίτικες αλλά και Δυτικές τεχνικές με έναν αξεπέραστο τρόπο. Με ντόπια υλικά και φροντίδα, οι τηνιακοί τεχνίτες έχουν χτίσει εκκλησίες που είναι πραγματικά έργα τέχνης. Επιπλέον, τα καμπαναριά της Τήνου σαγηνεύουν, τόσο με τη μεγαλοπρέπεια, όσο και με την απλότητά τους. Άλλα είναι ιδιαίτερα περίτεχνα και άλλα τόσο λιτά, είτε είναι μαρμάρινα είτε όχι.

Περιστερώνες και Ανεμόμυλοι
Κανείς μπορεί να θαυμάσει τους περίπου χίλιους περιστερώνες, αριστουργηματικά διώροφα κτίσματα, διακοσμημένα με λογής σχέδια από μικρές σχιστολιθικές πλάκες. Μπορεί επίσης να χαζέψει τους ανεμόμυλους καθώς και διάφορες μάντρες και κελιά, αγροτικά κτίσματα που διασώζουν παλαιότερες μορφές παραγωγής. Όταν κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας το σιτάρι καλλιεργούνταν εντατικά στο νησί για τη συντήρηση ενός πληθυσμού τριπλάσιου του σημερινού, υπήρχαν περισσότεροι από 80 ανεμόμυλοι σε λειτουργία, κατασκευασμένοι από ντόπια πέτρα, οι οποίοι μάλιστα παρήγαγαν και το σιτάλευρο των γύρω νησιών. Αρκετοί από αυτούς ήταν σε λειτουργία μέχρι τα προηγούμενα είκοσι χρόνια. Σήμερα οι ιδιοκτήτες των ελάχιστων που έχουν απομείνει, θεωρούνται εξαίρετοι μετεωρολόγοι. Οι μύλοι, από τους οποίους μόνο λίγοι έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα, είναι κι αυτοί έξοχα παραδείγματα δεξιοτεχνίας των τοπικών τεχνιτών. Απομεινάρια μιας περασμένης εποχής, η παρουσία των ανεμόμυλων δικαιολογεί τη σχέση του νησιού με το θεό Αίολο, ενώ οι νερόμυλοι συνδέονται με τον παλαιό χαρακτηρισμό της Τήνου ως «Υδρούσα», αποκαλύπτοντας την αφθονία του νερού και των πηγών.

Πανηγύρια
Τυχερός θα είναι όποιος βρεθεί σε ένα από τα πολλά πανηγύρια των χωριών της Τήνου. Είναι τότε σίγουρο πως θα ζήσει ανεπανάληπτες στιγμές διασκέδασης και φιλοξενίας. Όλα τα σπίτια είναι ανοιχτά με στρωμένα τραπέζια και δέχονται τους πανηγυριώτες, τους οποίους οι νοικοκυραίοι πιέζουν ασφυκτικά να προτιμήσουν το δικό τους σπιτικό Θα πρέπει κανείς, για να τους ικανοποιήσει όλους, να γευτεί τα πλούσια σπιτικά φαγητά, αλλά και το άφθονο κρασί, που προσφέρονται απλόχερα από ανθρώπους ακόμα αγαθούς και απλούς.

 

Φυσική ομορφιά

Η φύση έχει προικίσει το νησί με άφθονο μάρμαρο, λευκό, γκρίζο και πράσινο. Το τελευταίο είναι διεθνώς γνωστό για την ποιότητά του. Ο επισκέπτης δε θα πρέπει να φύγει από το νησί, αν δεν επισκεφτεί πρώτα την περιοχή των χωριών Φαλατάδου – Βωλάξ, για να θαυμάσει μια απέραντη έκταση πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία είναι διάσπαρτη από εκατομμύρια στρογγυλούς σχεδόν, ογκόλιθους, φαινόμενο μοναδικό στον κόσμο, αφού δε συναντάται παρά μόνο στην Τήνο και το Μεξικό. Το νησί είναι επίσης γεμάτο από σπήλαια, τα περισσότερα ανεξερεύνητα, για τα οποία υπάρχει και ο θρύλος ότι επικοινωνούν μεταξύ τους. Τα σπουδαιότερα από αυτά είναι το σπήλαιο των Γαστριών, η μυγοσπηλιά και της κιθάρας.

 

ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Η Τήνος είναι ορεινή, όπως όλα τα Κυκλαδονήσια. Το υψηλότερο βουνό της είναι ο Τσικνιάς (713 μέτρα ύψος), στην κορυφή του οποίου σύμφωνα με τη μυθολογία, είχε το παλάτι του ο Αίολος, Θεός του Ανέμου. Ακόμα η Τήνος είναι γνωστός θηραματικός τόπος (έχει περάσματα από ορτύκια, τρυγόνια, μπεκάτσες, πολλά κουνέλια και λαγούς και πέρδικες), και βγάζει πολύ καλό θυμαρίσιο μέλι.

Ο επισκέπτης θα πρέπει να δοκιμάσει σπιτικά τυριά και ντόπιο κρασί, καθώς και το φημισμένο μοσχάρι και χοιρινό κρέας της Τήνου.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπο μας.

Interested?
book direct